Juviksild

MAT OG MILJØ

Sild er ikke bare velsmakende! Den er både fet og næringsrik. I sild finner du blant annet mye av de viktige Omega 3-fettstoffene, protein som er viktig for å bygge muskler, samt kalsium og vitamin A, D og E.


Sild er miljøvennlig og bærekraftig mat, og anbefales som et av de beste sjømatvalgene du kan gjøre. Norsk vårgytende sild kontrolleres og forskes på hvert år for å sikre at stammen ikke overbeskattes. Dette trygger både dagens behov, og behovene for sunn og god sild for neste generasjon. Produksjon av sild avgir svært lite Co2. Sild slipper ut 0,9 ekvivalenter per kilo, mens storfe til sammenligning, slipper ut 22,7 ekvivalenter.

Norsk vårgytende sild er en stimfisk som gyter langs mørekysten og opp mot Nordland og Vesterålen. Om sommeren beiter den næringsrik rødåte ute i havet, noen ganger så langt vest som der Atlanterhavet møter det kalde arktiske vannet som strømmer langs Grønland. SILD (Clupea harengus) Bilde: Sjømatrådet

SILD FORTJENER DEN ALLER STØRSTE OPPMERKSOMHET

I Juviksild er vi stolte over å kunne tilby sild som har gått gjennom de aller strengeste kvalitetskrav. Vår sild er nøye utvalgt og bearbeidet gjennom flere unike smaks- og modningsprosesser.


Våre kryddersildfileter kjennetegnes av en velkjent nellik-aroma. En korrekt modnet sild skal lukte friskt, og ha en balanse mellom krydderduft og hav. God sild skal tilfredsstille den femte smaken, umami, og man skal få lyst på en bit til. Vår sild kjennes igjen ved at sildesmaken er tydelig, men avstemt i forhold til krydder og salt. Og når du biter i den spiseklare silda, skal den ha en optimal tekstur. Den skal gi tygge-motstand, men ikke bli for hard. Riktig tekstur og smak frembringer vi gjennom kvalitetsfokuserte produksjonsmetoder som har blitt utviklet helt siden vår begynnelse i 1928.


SILDETILVIRKING I JUVIKA

"Sild med riktig smak og konsistens kan elskes av alle."


Jon-Ragnvald Sporsheim er tredje generasjon som tilvirker sild i Juvika.

"Korsvik"

Leverer fisk i Juvika i 1939

(Foto: Aukra kommune)

Sjablon

Kryddersildfilet ca 1960

Sjablon

Spekesildfilet ca 1960

Juvika ligger helt ytterst på Romsdalskysten, på øya Gossen i Aukra kommune. Her har folk drevet med fiske og fisketilvirking så langt tilbake som folk kan huske, og enda lenger enn det. Jektholmen, i Juvika bærer fremdeles navn etter fiskoppkjøpere som reiste opp og ned langs kysten.


Familen Sporsheim har drevet kommersiell fisk- og sildetilvirkning i Juvika siden 1928. Da var det vår bestefar, Ragnvald Sporsheim som startet. Den gangen lå det en enkel brygge med en liten kai her. I mellomkrigstiden ble bryggen utvidet slik at den kunne motta større båter. I årens løp, og særlig med de store sildefangstene på 60-tallet, økte virksomheten og flere ansatte hadde sitt levebrød med å filetere, salte og krydre sild. Det ble bygget nytt stort kjølelager. På 80-tallet overtok hans sønn Oddmar Sporsheim virksomheten, og ny moderne produksjonshall kom på plass. Fra Juvika begynte sild, under merkenavnet "Møresild", å finne veien helt til Tyskland. I tillegg til å levere til de store matvarekjedene i Norge, ble det levert sild til de dyktige fiskehandlerne rundt om i landet.


I dag er bedriften overtatt av tredje generasjon Sporsheim, søsknene Jon-Ragnvald Sporsheim og Hanne-Cecilie Sporsheim. De har begge vokst opp med sildearbeid i Juvika og kan litt av hvert om sild. "Juviksild" er en naturlig fortsettelse av en lang familetradisjon med entusiasme og genuin interesse for virkelig god sild.


JUVIKSILD


God sild skal smake sild. Vår sild er nøye utvalgt og bearbeidet gjennom flere unike smaks- og modningsprosesser.

KONTAKT


Juvikprodukt AS, Juvikvegen 34, 6480 Aukra.

post@juviksild.no

SPESIALITET


Juviksild er søt & spiseklar. Silda kan nytes rett på tallerken slik den er. Vil du ha den enda mildere, kan silda vannes ut i en time.


© Juvikprodukt AS. M–2103.