Sild og klimaendringer
Klima handler om hvordan været er over en tidsperiode, og det vi ser er at temperaturene i verden øker. I Norge vil klimaendringene føre til våtere og villere vær, varmere hav og høyere vannstand. Kan hva du spiser utgjøre en forskjell?
Matsystemene våre, slik de er i dag, står for omtrent en tredjedel av de menneskeskapte klimagassutslippene. Skal vi få ned utslippene, noe som haster, må vi derfor gjøre faktiske endringer. Det innebærer at vi bevisst må velge å spise mat som i seg selv, eller som gjennom bearbeiding og transport, fører til mye mindre utslipp av klimagasser. Helsedirektoratets råd for et mer klima- og miljøvennlig kosthold er å spise mer plantebasert, mindre kjøtt og mer fisk - og særlig villfisk av bærekraftige bestander.
Silda er bærekraftig, sunn, næringsrik og god, men den har også en annen stor fordel: Den er super-klimavennlig og anbefales som et av de beste sjømatvalgene du kan gjøre for å redusere utslipp av klimagasser.
Utslipp av klimagasser regnes ofte om til "CO2-ekvivalenter" og måleenheten brukes for å angi en matvares globale oppvarmingspotensial. I produksjonen av sild slippes det ut 1,5 ekvivalenter per kilo, mens storfe til sammenligning, slipper ut 29,6 ekvivalenter per kilo. Det vil si 0,8 ekvivalenter per 1000 kcal sild og 17,8 ekvivalenter per 1000 kcal storfe. Det betyr jo ikke at vi skal slutte å spise kjøtt, men at vi må bli mye flinkere til å velge kalorier og næring fra sild når vi kan.
Transport fører også til utslipp av klimagasser. Blir vi flinkere til å spise den norske vårgytende silda før den reiser ut av landet, vil vi også bidra til å redusere transportutslippene. Kortreist mat er godt for klima. Hvilke matvalg hver og enkelt gjør spiller en rolle for temperaturoppvarmingen, for den store helheten. Den vi alle lever i.
Vil du lese mer om matvarer og sjekke hva som er bra for miljøet? Kopier denne linken og lim inn i nettleseren din:
https://www.framtiden.no/tips/sjekk-hvilken-mat-som-er-best-for-miljoeet
Et rent miljø, både for fisk og mennesker, bidrar til å skape gode leveforhold for alle. Juviksild er medlem av merkeordningen Grønt Punkt, som sørger for returordninger av blant annet plast og kartong.
God sild skal smake sild. Vår sild er nøye utvalgt og bearbeidet gjennom flere unike smaks- og modningsprosesser.
Juvikprodukt AS, Juvikvegen 34, 6480 Aukra.
post@juviksild.no
Våre produkter er tilvirket i Juvika på øya Gossen i Aukra kommune, helt ytterst på Romsdalskysten.