Hanne-Cecilie Sporsheim i Juviksild er finalist til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2024.
Ingrid Espelid Hovig ville ha fylt 100 år i år. Med sin jordnære, vennlige væremåte formidlet Norges matmor nr. 1, kunnskap og inspirasjon om matlaging til oss alle gjennom Fjernsynskjøkkenet i snart 40 år. Å være finalist til denne store prisen sammen med Arne Hjeltnes, Elin Richardsen og Arne Sørvig, er svært ærefullt. Historisk sett har sild vært en kjempeviktig matressurs for oss i Norge. Derfor er det ekstra hyggelig at det arbeidet vi gjør for å ta med oss denne sunne, gode og bærekraftige fisken inn i framtida, blir lagt merke til.
Juryen skriver:
Hanne-Cecilie Sporsheim er en lidenskapelig forkjemper for sild. Hennes arbeid med Juviksild har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Med et unikt engasjement for havets ressurser har hun sammen med sin bror Jon-Ragnvald klart å skape innovative produkter av «havets sølv», samtidig som hun holder fast ved sildas dype forankring i norsk matkultur. Sporsheim har gjennom engasjerende foredrag inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme og kunnskap om sildens uante muligheter. Hennes evne til å kommunisere både råvarens bærekraftige potensial og dens gastronomiske verdi, har løftet silden frem fra glemselen og tilbake på norske matbord.
Sild kan brukes på mange måter! Prøv mild speket sild med spicy Ponzu og munter salat. Oppskrift finner du her
Hanne-Cecilie Sporsheim vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. F.v. finalist Arne Sørvig, finalist Arne Hjeltnes, vinner Hanne-Cecilie Sporsheim, landbruks- og matminister Geir Pollestad og styreleder i Stiftelsen Norsk Mat Håkon Mageli. Fraværende: Finalist Elin Richardsen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris til Hanne-Cecilie Sporsheim.
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
18.12.2024 14:09:19 CET|Stiftelsen Norsk Mat|Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Sildedronninga fra Romsdalskysten
- Det finnes ingen større ære i mat-Norge. Ingrid Espelid Hovig var så viktig, og det oppleves stort å motta en pris i hennes navn. Ingrid Espelid Hovig var en "mor" i alle hjem, sa Hanne-Cecilie Sporsheim da hun mottok Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.
Hanne-Cecilie Sporsheim har satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Med sitt unike engasjement for havets ressurser har hun sammen med broren Jon-Ragnvald Sporsheim skapt innovative produkter av «havets sølv», samtidig som hun har holdt fast ved sildas dype forankring i norsk matkultur. Sporsheim har inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme og kunnskap om sildens uante muligheter.
- Silda er både trendy og et kulturikon. For framtiden kommer den til å bli en viktig matkilde på alle norske matfat, avslutter Sporsheim.
Ærespris til Heidi Bjerkan
Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i år. I 100-årsjubilantens ånd ble fagjuryens ærespris tildelt Heidi Bjerkan. I fagjuryens begrunnelse står det at Bjerkan har revolusjonert den norske matbevisstheten gjennom sitt mangeårige arbeid som kokk, restauranteier, og ambassadør for bærekraftig matlaging med fokus på gode, lokale råvarer, god dyrevelferd og norske mattradisjoner.
- Heidi Bjerkan viser at mat er mer enn bare smak; det kan være en kraft for positiv endring, et symbol på respekt for naturens premisser og et verktøy for å bygge fellesskap rundt bordet, sa landbruks og matminister Geir Pollestad.
Om Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat. I år skulle prisen gå til en inspirerende formidler av norsk sjømat.
God sild skal smake sild. Vår sild er nøye utvalgt og bearbeidet gjennom flere unike smaks- og modningsprosesser.
Juvikprodukt AS, Juvikvegen 34, 6480 Aukra.
post@juviksild.no
Våre produkter er tilvirket i Juvika på øya Gossen i Aukra kommune, helt ytterst på Romsdalskysten.